Kosmetyki to istotne źródło skażenia środowiska mikrodrobinami tworzyw sztucznych
28 sierpnia 2015, 06:35Kosmetyki zawierają duże ilości mikrodrobin tworzyw sztucznych. Mają one tak małą średnicę, że nie są najprawdopodobniej wychwytywane przez oczyszczalnie ścieków i trafiają do rzek, mórz i oceanów.
Szkodliwe trans, neutralne nasycone?
12 sierpnia 2015, 11:49Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2
Nowy implant bez splątań
10 sierpnia 2015, 12:46Eliminując splątania, naukowcy z zespołu dr. Davida A. Weitza z Uniwersytetu Harvarda uzyskali nowy materiał na implanty medyczne - ultramiękką suchą gumę silikonową, której cechy można dostosowywać do tkanki docelowej.
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
Zakaz pomaga ratować pingwiny
8 lipca 2015, 13:07Wystarczyło wprowadzenie pilotażowego programu zakazu połowów ryb wokół południowoafrykańskiej Wyspy Robbena, by wzrosły szanse na przetrwanie zagrożonych pingwinów przylądkowych. Okazuje się zatem, że nawet niewielkie strefy ochronne mogą poprawić warunki bytowania zagrożonych gatunków.
Antarktyczna bioróżnorodność
25 czerwca 2015, 12:10Bioróżnorodność Antarktyki jest znacznie większa, niż się dotychczas wydawało. Na łamach Nature ukazał się artykuł, którego autorzy – naukowcy z Monash University, British Antarctic Survey, University of Waikato i Australian National University – informują o wynikach analizy najnowszych badań nad bioróżnorodnością tego regionu świata.
Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci
19 czerwca 2015, 10:31Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.
W ciągu 60 lat światowa populacja ptaków morskich zmniejszyła się o ok. 70%
17 czerwca 2015, 10:26Globalna populacja ptaków morskich zmniejszyła się od 1950 do 2010 r. niemal o 70% (69,7%). W ramach studium analizowano 162 gatunki, które stanowią 19% światowej populacji ptaków morskich.
Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu
11 czerwca 2015, 11:28Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.
Najstarsza naturalna perła Australii
10 czerwca 2015, 14:30Zespół archeologów z dwóch uczelni odkrył najstarszą naturalną perłę Australii. Ma 2 tys. lat (wiek ustalono w oparciu o datowanie radiowęglowe okolicznych osadów) i ok. 5 mm średnicy. Warto przypomnieć, że kuliste perły występują w naturze bardzo rzadko.